Met een compressiemeter test je de motor compressie!

Waarvoor dient een compressiemeter? Zonder dit toestel kun je de opgebouwde druk in de cilinders niet meten. Zijn de compressiewaarden per cilinder gelijk? Zo weet je meteen dat je verbrandings- / ontploffingsruimtes in je motor nog in goede conditie verkeren. Verschillen in compressiedruk per cilinder wijzen op interne problemen in de motor. (Oorzaken kunnen zijn: ondichtheid bij kleppen, defecte zuigerveer …)

De juiste compressiedruk is nu eenmaal onontbeerlijk om een motor het volledige vermogen te laten leveren. Controleer dan ook bij de technische gegevens de voorgeschreven compressiedruk van uw voertuig. Wanneer er slijtage in je motor heeft plaatsgevonden, zal de hoeveelheid druk in de cilinders lager uitvallen, waardoor het onmogelijk is om het ganse vermogen te gebruiken.

Om dit te voorkomen is het aan te raden om de compressiedruk te controleren. Zo weet je meteen of je motor nog in goede staat verkeert. Blijkt er sprake te zijn van compressieverschil of -verlies, dan zullen herstellingswerkzaamheden nodig zijn.

Er was een tijd dat apparatuur om de druk te bepalen hightech en zeer duur was. Nu kan ieder die zich met oldtimers bezighoudt, zich een compressiemeter veroorloven.

Een ideale set voor oldtimers bevat mondstukken voor bougiesopeningen van 14 en 18 mm. Alsook een rubberen neus voor moeilijk bereikbare plaatsen. Ook moet bij een compressiemeter steeds een vasthoudventiel aanwezig zijn, zodat men de hoogst opgebouwde druk steeds kan aflezen na de test om dan zelf manueel op 0 te zetten voor de volgende test. Met een geschikt toestel weet je in een handomdraai of er sprake is van compressieverlies in je motor. 

Hoe ga je te werk?

  1. Zorg dat de motor op bedrijfstemperatuur is. Doordat de motoronderdelen door de warmte zijn uitgezet, zullen de gemeten waarden werkelijkheidsgetrouw zijn.
  2. Zet de motor uit voordat je aan de meting begint.
  3. Demonteer de bougies/gloeikaarsen. Wees hierbij voorzichtig, want de keramische isolatie van een bougie kan beschadigen of kapotgaan.
  4. Sluit de compressiemeter aan in de bougie-opening van de eerste cilinder.
  5. Laat de startmotor draaien gedurende enkele seconden.
  6. Bij gebruik van de rubbernozzle: druk deze tijdens het starten goed tegen de cilinderkop aan.
  7. Nadat de naald van de compressiemeter niet meer verder naar rechts beweegt, kan de motor weer uitgezet worden. Wat de meter nu aangeeft, is de maximale compressiewaarde van de geteste cilinder.
  8. Herhaal dit voor de overige cilinders, totdat je alle cilinders hebt gemeten.

 

Wanneer de compressie-einddruk van alle cilinders hoog genoeg is en er is geen enkele cilinder die afwijkt, betekent dit dat de compressie-einddruk van de motor goed is.

Indien u nog vragen heeft omtrent compressiemeters en hoe ze te gebruiken, staan onze specialisten bij Matthys u graag te woord in onze showroom. U kan ook steeds contact opnemen met onze technici via:

Andere artikels

Ontvang wekelijks onze Tips, Tricks & Updates

Ontvang wekelijks onze Tips, Tricks & Updates

2 reacties op “Met een compressiemeter test je de motor compressie!”

Geef een reactie