Hoe kies ik de juiste ultrasoon reiniger?

Het reinigen van heel wat onderdelen is vaak geen pretje. U ondervindt heel wat moeilijkheden om uw onderdelen en voorwerpen weer helemaal terug proper te krijgen. Vooral dan de kleine gaatjes en hoekjes. De angst voor schade aan uw onderdelen is vaak groot waardoor u heel voorzichtig te werk gaat. Zo voorzichtig dat u het niet helemaal terug proper krijgt waardoor het onderdeel niet weer voor 100% zijn functionaliteit of uitstraling kan bereiken. Een ultrasoon reiniger biedt u hiervoor de ideale oplossing.

Wat is een ultrasoon reiniger?

Ultrasoon reinigen is een zeer effectieve reinigingstechniek. Het reinigingseffect in een ultrasoon bad ontstaat doordat er voor de mens niet waarneembare geluidsgolven door het water met reinigingsvloeistof worden gestuurd. Hierdoor ontstaan tienduizenden luchtbelletjes die door de geluidsgolven imploderen met als gevolg dat er een veelvoud aan kleine stromingen door de reinigingsvloeistof ontstaan. Deze vele stromingen functioneren als een soort borstel en weken het vuil los van het voorwerp. Hierdoor wordt uw voorwerp ultrasoon gereinigd. Dit alles zonder te schuren en het risico op krassen, zelfs op plaatsen waar je met hand niet bij kan.

Hoe werkt ultrasoon reinigen?

Ultrasoon reinigen is dus eigenlijk een techniek die gebaseerd is op het verplaatsen van geluidsgolven in een geleidend medium als water en reinigingsvloeistof. Wanneer geluid zich voortplant in een samendrukbare omgeving zoals lucht is er een voortdurende overdracht van geluidsgolven.

In vloeistof is die constante overdracht er alleen als de geluidsterkte laag is.  In een ultrasoon vloeistof neemt de geluidssterkte toe waardoor er een negatieve druk ontstaat. Deze negatieve druk doorbreekt de vloeistof waardoor tienduizenden kleine waterstofbellen ontstaan. Als deze waterstofbellen vervolgens in een geluidsgolf terecht komen beginnen ze te trillen. Door de trilling groeien de waterstofbellen tot ze instabiel worden en imploderen. Deze implosies zorgen voor kleine, maar sterke stromingen in de ultrasoon vloeistof. Doordat dit niet enkele, maar wel tienduizenden implosies zijn die tegelijk plaats vinden, ontstaat een krachtige reactie die we ultrasoon reinigen noemen. 

Wat zijn de voordelen van ultrasoon reinigen?

Het ultrasoon reinigen van voorwerpen heeft diverse voordelen ten opzichte van reinigen ‘met de hand’. De belangrijkste voordelen zijn:

– Vloeistof bereikt elk hoekje en gaatje:

De stromingen in de ultrasoon vloeistof zijn zo sterk dat plaatsen bereikt worden waar we met handmatig reinigen onmogelijk bij kunnen. Doordat ultrasoon reinigen met vloeistof werkt zijn de kleinste openingen in het te reinigen voorwerp toegankelijk. Door de sterkte van de implosies gebeurt de reiniging uiterst grondig en nauwkeurig.

– Geen kans op beschadigingen:

Bij juiste toepassing biedt ultrasoon reiniging ook de garantie dat uw product niet kan beschadigen. Reiniging vindt immers plaats met behulp van pure vloeistof. Dit in tegenstelling tot handmatig reinigen waarbij altijd gebruik gemaakt wordt van materialen met een stevige structuur die risico’s inhouden op krassen of andere kleine beschadigingen.

– Hoge snelheid:
Een ander voordeel van ultrasoon reinigen is de snelheid waarmee complexe voorwerpen met veel hoeken en kanten gereinigd kunnen worden. Handmatig schoonmaken van elk hoekje en gaatje kost veel tijd. Doordat de vorm van het product bij ultrasoon reinigen geen invloed heeft op de duur van de reiniging, is er een substantiële tijdsbesparing.

Waarmee moet ik rekening houden?

De juiste prijs/kwaliteit is het eerste waar u zelf rekening moet mee houden. Stel uzelf de vraag hoe vaak u, uw reiniger zal gaan gebruiken en voor welke voorwerpen. Als het voor intensief gebruik is dan is het kiezen voor een toestel met een continu stand zeker geen overbodige luxe. U gebruikt ook het meeste een ultrasoon reiniger in een garage, waarbij u dus heel vaak met handschoenen zal werken. Dan biedt een toestel met een draaiknoppen meer gebruiksgemak dan een exemplaren met toetsen. Een timer is ook zeker een pluspunt, want dan kan u inschakelen hoelang u wil dat het voorwerp gereinigd zal worden. Wanneer de timer op 0 komt te staan zal het toestel het reinigen stoppen. Op die manier hoeft u er niet constant bij te blijven.

Bij een ultrasoon reiniger is de temperatuur ook heel belangrijk daarom raden wij ook aan om voor een ultrasoon reiniger te kiezen die over een verwarmingselement beschikt. Zo is voor een goede reiniging een temperatuur van meer dan 50°C vereist. Het is ook noodzakelijk dat er een stabiele temperatuur kan worden gecreëerd. Dit wordt dan weer gelinkt aan het verwarmingsvermogen van het toestel, want die bepaald de tijd dat hij nodig heeft om vloeistof op te warmen. Goedkopere reinigers hebben vaker een laag verwarmingsvermogen en dus meer tijd nodig om op te warmen.

Het is ook een aanrader om een ultrasoon reiniger te kiezen met korf. Op die manier zal uw voorwerp de bodem niet raken en verhoogt u zo het aantal reinig vlakken.

Verschillende modellen van de ultrasoon reinigers hebben een aftapkraantje, het zorgt ervoor dat u veel makkelijker de inhoud van uw reiniger kan ledigen. Voor de kleine reinigers vormt het ledigen geen probleem omdat zij nog heel makkelijk zijn op te tillen.

Zorg ook voor voldoende diepte van de tank wanneer u voor schoonmaken van bv: een carburateurs een ultrasoon reiniger koopt. Een tankdiepte van 15 cm is het absolute minimum. Een diepte van 19 cm is meestal ideaal, zeker wanneer u beschadiging of streepvorming aan de behuizing wilt uitsluiten.

Ga ook eens na op welke frequentie de ultrasoon reiniger werkt. De reinigingskracht wordt hoofdzakelijk bepaald door de ultrasoon frequentie en het ultrasoon vermogen. Een frequentie tussen de 35kHz en 40kHz is zeker een aanrader.

Bekijk ook zeker ook eens of uw toestel de soft- of sweepfunctie heeft. In deze stand worden er meerdere frequenties verstuurd in de tank. Op die manier worden een gecontroleerd aantal staande golven gecreëerd, waardoor geen enkele frequentie in de tank resoneert. Hierdoor worden de dode plekken die die door de staande golven gecreëerd worden geëlimineerd.

Wanneer u opzoek bent naar een toestel dat het beste resultaat biedt, dan is een ontgas functie zeker geen overbodige luxe. Het ontgassen van het ultrasoon reinigingsmiddel is belangrijk omdat deze gassen een negatieve invloed hebben op het reinigingsresultaat. Dit komt omdat er alleen een vacuüm kan worden gevormd in de luchtbellen wanneer er geen gassen meer aanwezig zijn.

Enkele aandachtspunten

Bij het reinigen van een carburateur is het belangrijk dat de juiste vloeistof wordt gebruikt. Het gebruik van verkeerde vloeistof kan leiden tot een grijze verkleuring, ook wanneer de carburateur te lang in de vloeistof heeft gelegen kan dit een mogelijk gevolg zijn. Wanneer u achteraf de carburateur niet voldoende grondig gedroogd wordt bestaat het risico op vorming van aluminiumoxidatie. Deze witte aanslag is achteraf wel te verwijden.

De ultrasoon reiniger kan slechts tot 2/3 van zijn totale hoogte met vloeistof worden gevuld. Dat betekent dat de inwendige hoogte van uw ultrasoon reiniger 50% hoger moet zijn dan de hoogte van het te reinigen voorwerp. Voor een goede reiniging is volledige onderdompeling van het te reinigen voorwerp noodzaak. Het te reinigen item dient niet op de bodem van de tank gelegd te worden. Dit verkort de levensduur van de tank en beperkt de reinigingskracht. Zorg ervoor dat er altijd minstens 1/3 en nooit meer dan de maximum aanduiding van het reservoir gevuld is met vloeistof.

Wanneer u een korf gebruikt dient u er rekening mee te houden dat de bruikbare ruimte kleiner wordt. Bij gebruik van een korf heeft u (afhankelijk van het merk) ongeveer 25mm minder lengte, 10mm minder breedte en 20mm minder hoogte.

Gebruik een ultrasoon reiniger niet voor eender welk item, dit zou schade aan interne onderdelen kunnen veroorzaken.

Producten die niet geschikt zijn voor ultrasone reiniging!

Zachte sieraden: parels, smaragd, ivoor, koraal, agaat, schelpen van zee schildpad, …
Gelaste, vergulde en gelijmde Items: gelast of met metaal bedekte voorwerpen, gelijmde items.
Horloges: Behalve duikhorloges met de diepte cijfer van meer dan 50m
Andere: Keramiek, camera filters met reeds bestaande scheuren.

De nabehandeling na het ultrasoon reinigen

Wanneer u het perfecte resultaat wil bekomen is het belangrijk de juiste nabehandeling toe te passen. De gereinigde voorwerpen dient u eerst grondig te spoelen met stromend water, zodat alle sporen van de ultrasone vloeistof verwijderd zijn. Vervolgens moeten de voorwerpen grondig gedroogd worden. Dit doet u best geforceerd, bijvoorbeeld met perslucht. Wanneer het voorwerp onvoldoende droogt kunt u echter oxidatieverschijnselen krijgen op uw voorwerp.

Resultaten van ultrasoon reinigen

Accessoires voor bij het ultrasoon reinigen

Voor een optimale reiniging zijn borstels in verschillende maten heel handig. Zo kan u tijdens de reinigingssessies door het vuil van uw voorwerpen wat losmaken. Het zal het reinigingsproces alleen maar ten goede komen. Kies wel voor een borstel waarvan de haren niet loskomen door het reinigingsproduct.

Wanneer u aan bepaalde voorwerpen laat zakken in de tank, dan bestaat de kans op spatten. Het is daarom belangrijk dat uw ogen hiervoor bescherm worden. Om uw ogen optimaal te beschermen raden wij een veiligheidsbril aan.

Bij het uithalen of insteken van uw voorwerp kan het zijn dat uw handen in contact komen met het reinigingsproduct. Om irritaties te voorkomen is dan ook heel belangrijk op altijd handschoenen te dragen tijdens het proces.

Indien u nog vragen heeft over ultrasoon reinigen kan u ons altijd telefonisch contacteren op het nummer: +32 56 77 31 00, via email: info@matthys.net of langskomen in onze showroom.

Andere artikels

Ontvang wekelijks onze Tips, Tricks & Updates

Ontvang wekelijks onze Tips, Tricks & Updates

Geef een reactie