Eenvoudig vloeistoffen overhevelen met een hevelslang.

Bij een restauratie van oldtimer auto’s en motoren is het vaak noodzakelijk om de brandstoftank of andere vloeistoffentanks te legen. Hiervoor is een hevelslang vaak de eenvoudigste, veiligste en goedkoopste oplossing. 

Hoe werkt een hevelslang

Een hevelslang werkt omdat er een drukverschil aanwezig is in de slang tussen de vloeistof en de buitenlucht. Dit drukverschil ontstaat doordat de vloeistofdruk toeneemt met de diepte in het vat onder invloed van de zwaartekracht.

In de slang is de vloeistofdruk dus lager dan de luchtdruk. De vloeistof in de slang heft de luchtdruk deels op. De buitenlucht duwt de vloeistof de slang in, terwijl de vloeistof door de zwaartekracht naar beneden duwt. De vloeistof houdt als het ware de buitenlucht tegen.

Wanneer je de slang omhoog of omlaag beweegt, verandert dus de druk in de slang en zal de vloeistof beginnen met overhevelen. 

Toepassingen in de praktijk

Een hevelslang wordt het meest gebruikt voor het overhevelen van benzine uit een auto- of motortank bijvoorbeeld wanneer de verkeerde brandstof in de tank zit of er nog brandstof aanwezig is in de tank en u de tank wil ontroesten met een Restom Tankkit.

Maar bijvoorbeeld ook voor het overhevelen van remvloeistof om deze te vervangen.

Naast toepassingen binnen de auto-industrie wordt een hevelslang bijvoorbeeld ook gebruikt om een aquarium leeg te maken  wanneer deze niet opgetild kan worden. 

Daarnaast zijn er nog heel wat andere toepassingen waarbij een hevelslang gebruikt wordt.

Waarop letten bij het zoeken naar de ideale hevelslang

Er zijn heel wat verschillende soorten hevelslangen op de markt en niet alle hevelslangen zijn geschikt voor alle toepassingen. Let daarom goed op enkele punten bij het aanschaffen van een hevelslang.

Een antistatische hevelslang is heel makkelijk in gebruik. Door de hoge flexibiliteit kan u de hevelslang makkelijk bewegen.

Zorg dat de hevelslang voldoende lang is. Op die manier komt u zeker niet voor verrassingen te staan.

Let goed op of de hevelslang geschikt is voor de toepassing die u wil uitvoeren. Zo zijn sommige hevelslangen niet geschikt voor het overhevelen van antivries, remvloeistof of benzine. Lees daarom altijd goed de beschrijving.

Let er ook op dat er niet aan de hevelslang gezogen moet worden om het overhevelen op gang te brengen. Goede hevelslangen zijn namelijk zo ontworpen dat door middel van een schuddende beweging het proces in gang gezet wordt. Op die manier vermijd u ook dat u vloeistof in uw mond krijgt.

De hevelslang een handig hulpmiddel

Door gebruik te maken van een hevelslang verplaatst u dus goedkoop, eenvoudig en veilig vloeistoffen. Daarom is de hevelslang een bijna onmisbare tool geworden in vele werkplaatsen bij zowel particulieren als professionelen. Indien u nog vragen heeft omtrent hevelslangen en hoe ze te gebruiken, staan onze specialisten bij Matthys u graag te woord in onze showroom. U kan ook steeds contact opnemen met onze technici via:

Onze tip:

Hevelslang (Laser 2420)

Brengt vloeistof over door middel van een schuddende beweging. Een continue op en neer gaande beweging zuigt de vloeistof door de kop omhoog en langs een eenrichtingsventiel in de slang, en de zwaartekracht doet de rest. De slang is gemaakt van antistatisch PVC-materiaal dat veilig is voor de meeste vloeistoffen, zoals benzine, diesel, biobrandstoffen, antivries, remvloeistof en water. Dit maakt hem geschikt voor een breed scala aan toepassingen, van het leegmaken van brandstoftanks tot vistanks.
 
• Eenvoudig en doeltreffend
• Schud de connector in het water om de stroom te starten
• Antistatische slang
• 170 cm lang (slang 16 mm BD – connector 21 mm BD)

Andere artikels

Ontvang wekelijks onze Tips, Tricks & Updates

Ontvang wekelijks onze Tips, Tricks & Updates

Geef een reactie