Hoe kies ik de juiste onderdelenreiniger?

Hoe kies ik de juiste onderdelenreiniger?

Bij het restaureren van uw oldtimer, hebt u vaak last van onderdelen die zo vuil zijn dat hun werking enorm wordt verminderd. Het is vaak niet altijd even makkelijk om alles terug proper te krijgen.

Speciaal hiervoor werden onderdelenreinigers ontwikkeld. Deze zijn zo opgebouwd dat ze ideaal zijn voor het ontvetten, reinigen en onderhouden van uw stukken. De onderdeelreiniger spoelt ( al dan niet onder druk) met ontvettingsreiniger en komt op die manier op plaatsen waar u anders niet bij kan. Te gebruiken thuis/als hobby, in garages en in de auto-industrie.

Hoe werkt een onderdelenreiniger?

Nadat u het reservoir met ontvetter vult en aansluit op het net (230V), legt u de vervuilde stukken op het uitneembare werkblad. Een elektrische pomp met filter in het reservoir zuigt het ontvetmiddel aan en stuurt deze naar het fonteinspuitstuk of optioneel een doorvloeiborstel/waspistool. Met die borstel/dat pistool worden dan uw stukken gereinigd. Het overtollig ontvettingsmiddel komt van zelf weer in het reservoir.

Soorten onderdelenreinigers

Er zijn heel wat soorten toestellen op de markt, ieder toestel heeft eigen positieve  eigenschappen. Het is eerst en vooral belangrijk om na te gaan waarvoor u de onderdelenreiniger wil gebruiken. Zo kan u inschatten hoe groot de werkruimte zal moeten zijn. Het is altijd aan te raden om een onderdelenreiniger te kiezen waarin de voor u grootste te reinigen stukken passen.

Wanneer u voor een kleiner toestel kiest, is dit meestal een tafelmodel. U kan echter ook kiezen voor een vrijstaand toestel, al dan niet met verstelbare poten.

Het verschil zit hem ook in het feit of u kiest voor een gesloten of open reiniger. Onderdelenreinigers met perslucht kunnen bijvoorbeeld afgesloten worden om geen spatten te krijgen.

Het is ook mogelijk om een onderdelenreiniger te kiezen met een warmte-element, dat zorgt voor een warme ontvetter en dat de reinigingsefficiëntie sterk verhoogt. Op die manier krijg je nog sneller en beter resultaat.

Open onderdelenreinigers

De Z1, Z3 en Z6 zijn 3 modellen die heel hard op elkaar lijken, het voornaamste verschil zit in de grootte van de toestellen.

Open onderdelenreinigers

De Z1, Z3 en Z6 zijn 3 modellen die heel hard op elkaar lijken, het voornaamste verschil zit in de grootte van de toestellen.

Z1:

De onderdelenreiniger Z1 is een tafelmodel en heeft een uit 1 stuk plaatstaal gevormd reservoir en is ideaal om snel kleine onderdelen te ontvetten. De ontvetter vloeit via het fonteinspuitstuk op de onderdelen en komt dan opnieuw in het reservoir terecht.

Inhoud reservoir: 10 – 15L

Afmetingen reservoir: 39,5 x 30 x 22 cm

Z3:

De onderdelenreiniger Z3 is ideaal voor het snel ontvetten van grotere stukken. Hij heeft ook een uit één stuk plaatstaal gevormd reservoir en wordt geleverd inclusief uitneembaar werktablet, filter en een metalen korf voor kleine onderdelen.

Deze ontvetbak is voorzien van een aflaatventiel voor het snel aflaten van vervuild reinigingsmiddel.

Inhoud reservoir: 45 – 55L

Afmetingen reservoir: 70 x 48 x 25 cm

Z6:

De onderdelenreiniger Z6 is het grootste model en wordt geleverd inclusief uitneembaar werktablet, filter en metalen korf voor kleine onderdelen. Het deksel is uitgerust met een smeltveiligheid tegen brandgevaar.

Inhoud reservoir: 70 – 85L

Afmetingen reservoir: 113 x 54 x 35 cm

Z2-P01:

Optioneel verkrijgbaar voor Z1, Z3 en Z6 is een doorvloeiborstel.

Schuif de slang over het fonteinspuitstuk van uw onderdelenreiniger. Het solvent vloeit via het fonteinspuitstuk in de slang en door de borstel direct op de onderdelen. 
Plaats de reinigingsvloeistof waar u ze nodig heeft. Gemakkelijk om vast te houden en te gebruiken.

Lengte borstel: 28 cm
Lengte slang: 70 cm
Vervangborstel beschikbaar

Z2-MPW:

Het is mogelijk om voor een compact muurmodel te kiezen. Op die manier bespaart u ook nog eens extra ruimte.

Deze onderdelenreiniger kan u heel eenvoudig aan de muur monteren of als vrijstaand model op een werkbank gebruiken. Door het geperforeerd neerklapbaar plateau blijft u een groot werkblad behouden. Dit toestel wordt geleverd inclusief pomp, T1-verlichting en een reinigingspistool met trekker en borstelkop.

Inhoud reservoir: min. 5L

Afmetingen tablet: 52,5 x 34 cm

Gesloten onderdelenreiger op perslucht

Daarnaast heb je de onderdelenreiniger met een gesloten cabine. Hierin is het mogelijk om onderdelen te reinigen zonder spatten en geur. Voor deze onderdelenreinigers heb je een compressor nodig. Hierbij heb je keuze uit 2 modellen.

Z10

Tafelmodel zonder verwarming:

Met de onderdelenreiniger Z10 wordt het schoonmaken van al uw auto- en motoronderdelen een heel stuk makkelijker. Door het feit dat de onderdelenreiniger onder hoge druk kan spoelen met ontvettingsreiniger komt u op plekken waar u normaal met een reinigingsborstel niet bij kunt. Het waspistool kan u achteraf ook gebruiken als luchtpistool. Zo kan u al uw stukken achteraf ook droogblazen.

Door het feit dat de Z10 een gesloten reiniger is, beschermt u, zichzelf tegen spatten. Dankzij de Tl-verlichting houdt u toch een uitstekend zicht op de te reinigen onderdelen.

– Wasdruk: 4,8
– 8,2 bar
– Wascirculatiestroom: 0,8 l/min
– Werkgebied: 73,6 x 55,8 x 45,2 min
– Capaciteit: 4-9l- Persluchtverbruik: 4,8
– 8,2 / 141,5 Bar/ lm
– Afmetingen: 78,3 x 59,4 x 69,7 cm
– Tafelmodel

Met de onderdelenreiniger Z10-H met verwarming wordt het schoonmaken van al uw auto- en motoronderdelen een heel stuk makkelijker. Door het feit dat de onderdelenreiniger onder hoge druk kan spoelen met ontvettingsreiniger komt u op plekken waar u normaal met een reinigingsborstel niet bij kunt. Het waspistool met tweeledige functie kan u achteraf ook gebruiken als luchtpistool. Zo kan u al uw stukken achteraf ook droogblazen.

Daarnaast is deze onderdelenreiniger voorzien van een warmte-element waardoor het water tot 50°C kan opwarmen. Hierdoor is het losweken van de hardnekkigste vetten geen enkel probleem.

De Z10-H is een gesloten reiniger waardoor u beschermd bent tegen spatten.

Dankzij de Tl-verlichting behoudt u toch een uitstekend zicht op de te reinigen onderdelen via het grote kijkvenster.

– Wasdruk: 4,8 – 8,2 bar
– Wascirculatiestroom: 0,8 l/min
– Werkgebied: 73,6 x 55,8 x 45,2 min
– Capaciteit: 8-14l
– Persluchtverbruik: 4,8 – 8,2 / 141,5 Bar/ lm – Afmetingen: 78,3 x 59,4 x 126 cm
– Digitale instelbare thermostaat
– Afleesbare manometer
– Instelbare drukregelaar
– Verstelbare poten

Welke reinigingsvloeistof?

Voor de toestellen Z1, Z3, Z6 en Z2-MPW is het aangeraden om te werken met TIX-RC93. Deze ontvetter is een krachtige industriële reinigingsvloeistof die onverdund wordt gebruikt. Met deze reinigingsvloeistof kunt u hardnekkige olievlekken en vetsporen verwijderen.

Voor de toestellen Z10 en Z10-H werd “ECO UNIVERSEEL REINIGINGS-/ ONTVETTINGSMIDDEL CONCENTRAAT” ontworpen.

Dit ecologisch geconcentreerd reinigings-/ ontvettingsmiddel is uitermate geschikt voor het reinigen en ontvetten van onderdelen in onze Z10 of Z10-H onderdelenreinigers. U dient het product met water te verdunnen naar de mate en aard van uw vervuilde onderdelen.

OPMERKING: Aanbevolen verdunning 10-20%. U mag dit product tot maximaal 1/100 verdunnen.

Andere artikels

Ontvang wekelijks onze Tips, Tricks & Updates

Ontvang wekelijks onze Tips, Tricks & Updates

Geef een reactie