Goed een cilinder honen kan eenvoudig zijn!

De meest voorkomende toepassingen van het honen van een cilinder zijn:

 • verbrandingsmotoren, zoals die in auto’s, motorfietsen en industriële machines na schade. Heel vaak zijn de zuigerveren de schuldige. Door oververhitting zetten de zuigerringen uit en breken ze soms. De zuiger zit vast, de cilinder is bekrast en het kan nodig zijn om opnieuw te boren en de versleten zuiger en ringen te vervangen.
 • hydraulische cilinders (bv remcilinders), andere toepassingen waar cilindrische holtes aanwezig zijn. Een hydraulische of pneumatische cilinder kan ook vastlopen (door onzuiverheden in olie of andere zaken).

Een flink deel van de remedie is het honen van de cilinder, dit is een essentieel onderdeel van het reparatieproces.

Doel van cilinder honen:

 • Het verwijderen van oneffenheden: Cilinder honen verwijdert kleine oneffenheden en onregelmatigheden op het binnenoppervlak van de cilinder; deze oneffenheden kunnen ontstaan door slijtage, corrosie of productieprocessen, hydraulische cilinders (bv remcilinders), andere toepassingen waar cilindrische holtes aanwezig zijn. Een hydraulische of pneumatische cilinder kan ook vastlopen.
 • Creëren van een ideale oppervlakteafwerking: Het proces kan worden gebruikt om de gewenste oppervlakteruwheid en textuur te bereiken die nodig is voor een goede werking van zuigers en zuigerveren (door de juiste oppervlakteruwheid zal de smering gegarandeerd worden).

Voordelen van cilinder honen:

 • Verbeterde afdichting: Een goed gehoonde cilinder heeft een betere afdichting met zuigers en zuigerveren, wat de compressie en efficiëntie van de verbrandingsmotor verbetert.
 • Verlengde levensduur: Het verwijderen van onregelmatigheden en het verbeteren van de smering kan de levensduur van de cilinder en zuigers verlengen.

Wat is nu hoongereedschap ?

Er zijn verschillende benamingen voor en soorten hoongereedschap: hoonkogels, hoonborstel, hoonkop, flex-hone,… 

Kogelhoonborstels vs. hoonkoppen, laten we vergelijken! Waarom kiezen voor het één of het ander?

        Hoonborstel       

Hoonkop

 • Een hoonkop heeft een groter Ø bereik dan een hoonborstel, maar werkt met 3 stenen en heeft dus slechts 3 contactpunten (vlakken) !
 • Een hoonborstel is sneller en werkt op 360°.
 • Met een hoonborstel is het heel eenvoudig om een cilinder met grotere binnenopeningen te honen.
 • Om een blind gat te honen wordt een hoonkop gebruikt, niet de hoonborstel.
 • Een hoonkop kan een ovale of vervormde cilinder niet zonder nabewerking honen.

 

Het is dus best om te opteren voor een hoonborstel met de correcte diameter voor een perfect resultaat. Je kan je de hoonborstel eenvoudig voorstellen als een zuigflesborstel waarbij elke flexibele draad eindigt in een schurende bol. Om de actie van de hoonborstel gelijkmatig te laten zijn, moet hij in je boring klemmen. De slijpkogels moeten naast elkaar geplaatst worden. De hoonborstel moet zelf-centrerend en zelf-aanspannend zijn. Hij moet dus worden samengedrukt in de cilinder die je aan het honen bent.

Hoe wordt cilinder honen goed uitgevoerd ?

 

 • Koop het juiste hoongereedschap voor de diameter van je boring en begin te draaien met +/- 300 toeren per minuut. Ideaal is het om de cilinderwand grondig in te smeren met hoonolie. Sprayolie of diesel kan een alternatief zijn in nood.
 • Beweeg de hoonborstel langzaam heen en weer in het boorgat en zorg ervoor dat je hem elke keer een paar millimeter uitsteekt om de lijnen die de slijpbolletjes hebben achtergelaten te kruisen.
 • Wanneer je door je cilinder kijkt, zie je duidelijk de gekruiste lijnen die, om een oppervlak te creëren dat de olie goed vasthoudt, zo open mogelijk moeten zijn. Hoon met gesloten lijnen voor een uiterst fijne afwerking van het oppervlak.
 • Honen is iets proefondervindelijk. Daarom moet je in opeenvolgende stappen werken om de hoeveelheid opgenomen materiaal in te schatten. Maar geen paniek, door te honen neem je slechts 0,01 tot maximaal 0,03 mm materiaal weg om de oppervlakteafwerking te verbeteren, niet meer. De materiaalafname hangt af van de gekozen korrel. Korrel SC120 is bijvoorbeeld grover dan korrel SC320.
 • Was de cilinder na het honen grondig in benzine of petroleum om alle slijpdeeltjes te verwijderen. Daarna is de cilinderwand klaar om een cilinder te monteren.

Hoe kies ik de juiste hoonborstel ?

 

Het eerste wat dient te gebeuren bij het kiezen van de juiste hoonborstel is het correct opmeten van de diameter van de cilinderwand met een schuifmaat, ….. mm Ø.

Na deze opmeting kiezen we de correct passende hoonborstel voor de diameter van de cilinderwand.

Opgelet :De diameter van de borstel gemeten in open lucht zal altijd groter zijn dan de diameter die je hebt besteld. Een hoonborstel van 41 mm meet bijvoorbeeld 44 mm in de open lucht, wat normaal is, en wel hierom:

Een hoonborstel moet een grotere diameter hebben dan het te bewerken gat, om zelf centrerend en correct zelfklemmend te kunnen zijn voor een gelijkmatige slijpwerking over de 360° van je cilinder.

De slijpkogels moeten zich naast elkaar bevinden, de flexibele strengen duwen de kogels tegen de wand van de cilinder, de hoonborstel is correct geklemd, hij klemt in de cilinder en zal een gelijkmatige, hoogwaardige actie hebben. Draai de borstel langzaam rond en vergeet niet om hem goed te smeren.

Hoonborstels bij Matthys :

Ons assortiment hoonborstels kan gebruikt worden voor het honen van Ø 8 tot 195 mm.

Je vindt al onze hoonborstels op onze website onder de rubriek Polijsten / Hoonborstels.

We stockeren hoonborstels, te koop per stuk:

° boringen met een diameter van 8 tot 60 mm in korrel SC180 en SC320

° boringen met een diameter van 61 tot 119 mm in korrel SC120 en SC180

° boringen met een diameter van 120 tot 195 mm in korrel SC080.

Voor de fijnste oppervlakteafwerking is er niets beter dan achtereenvolgens te honen met 2 korrels (als de hoonborstel niet lang genoeg is, kunt u een verlengde staaf erop solderen, een schroefdraad trekken,… om de gewenste lengte te krijgen).

Tabel: diameter van de cilinder tegenover Ø hoonborstel gemeten in open lucht (mm)

Diameter in mm van de cilinder

Hoonborstel Ø in mm in open lucht (+/-)

8

9

9

10

10

11

11

12

12

13

14

16

16

18

18

20

20

22

22

25

24

27

25

28

27

29

29

32

32

35

35

38

38

41

41

45

45

48

48

51

51

54

54

57

57

60

60

64

 / /

61/67

70

68/73

74

74/83

86

84/89

92

90/95

98

96/119

121

120/135

140

136/149

152

150/175

178

175/199

203

…En als de hoonborstel die je ontvangt te groot, te krap, te hard lijkt om in je cilinder te passen, kun je hem altijd ventileren, d.w.z. hier en daar een paar balletjes afsnijden om hem wat op te luchten en de druk in de te bewerken boring te verminderen.

Vergeet onze hoonolie niet voor kwaliteitswerk.

Waarom hoonolie gebruiken in plaats van diesel, machineolie of benzine?

Onze hoonolie is speciaal samengesteld om de slijpkogels van onze hoonborstels scherp te houden, om te voorkomen dat ze vol raken met microdeeltjes uit het gehoonde materiaal.

Na het ontvetten van de te honen onderdelen, de hoonborstel oliën, de wanden van de hooncilinder inspuiten en tijdens het gebruik olie toevoegen.

Door altijd te honen met smering zal de afwerking verbeteren en het hoonproces versnellen.

Andere artikels

Ontvang wekelijks onze Tips, Tricks & Updates

Ontvang wekelijks onze Tips, Tricks & Updates

Geef een reactie